Saturday, July 18, 2009

limba romana, hi5, cocalari, bloguri

Cred ca suntem cu totii de acord ca limba romana nu este deloc o limba usor de vorbit si ca cel putin din punct de vedere gramatical daca nu si fonetic poate ridica oarecare probleme omului de rand(ca sa nu exista dubii, cand spunl om de rand includ aici si toata falsa intelectualitate de care geme scena politica a tarii noastre, subiect pe care il vom dezbate cu o alta ocazie).
Frumusetea limbii romane vine din caracterul ei versatil ce a transformat-o de-a lungul timpului intr-un mozaic in care se regasesc influente a zeci de limbi ce au fost candva vorbite de popoarele ce ne-au trecut hotoarele si ne-au dominat politic si cultural pentru diverse periaode de timp.
Secole de-a randul ne-am zbatut sa ne pastram traditiile si limba, sute de razboaie au indurerat neamul roman si milioane de suflete si-au dat viata pentru ca noi sa traim astazi liberi de orice jug pe acest pamant si toate astea pentru ce? Pentru ca oamenii sa scrie si sa citeasca bloguri in loc de carti, sa schimbe forma cuvintelor precum "acasa" si "pai" in infectii lingvistico-gramaticale precum "akasa" si "pay"?! Oare asta e tot ce putem da din noi? In vanzari se spune ca o echipa este precum un lant iar taria lantului este neconditionat data de taria celei mai slabe verigi asadar ma intreb eu, oare cat de puternici ca neam si civilizatie suntem noi cand probabil 50% din generatiile ce sunt in facultati,licee si scoli generale in momentul de fata nu sunt in stare sa scrie si sa vorbeasca corect limba romana! A bastardiza cuvinte ca"frumoasa" in mizerii de termeni precum" mumoasa" nu te face sa pari nici sensibil, nici dragalas si cu siguranta nici pe departe creativ, deci nici interesant.

Haideti acum sa vedem oare cine sta sa citeasca miile de bloguri lipsite de esenta ce le gasim la tot pasul? (cand spun mii as putea sa spun 95% din totalul de bloguri caci probabil numai 5% sunt scrise de niste oameni care si ei ca si mine vor sa traga niste semne de alarma in societate)
1. in general cine le prefera vs carti
2. cine are prea mult timp la dispozitie deoarece nu desfasoara nicio activitate constructiva care sa aduca plus valoare in viata sa ori in societate
3. adesea cei care isi scriu numele in format gen R4p3RuL4U pe site-uri precum hi5, site-uri ce sunt folosite mai degraba ca mijloc de desfasurare a arsenalului de poze gretoase facute de ai nostri cocalari si pitipoance spre a satisface treptele 3 si 4 ale ierarhiei Maslow:nevoia de prietenie, apartenenţă la un grup si nevoile de stima(o pronuntata nevoie pentru admiratie, recunoasterea meritelor ori pur si simplu prestigiu).
Este trist ca genul acesta de site-uri si de comportament este ales pentru a trece peste complexele de inferioritate ce aceste intelecte lente le au si a caror cauza nu este alta decat lipsa lor de cultura.
Ce face o societate lipsita de cultura? Atinge un apogeu al prostiei in care complexele de inferioritate ale membrilor societatii dau nastere unei culturi "urbane" (acesta nu este nici pe departe termenul ce merita folosit) menite sa satisfaca aceste nevoi de recunoastere a indivizilor in fata societatii. Pe scurt: toata lumea primeste si hraneste pe toata lumea cu atentie folosind ca medii de interactiune un curent vestimentar scarbos, o modalitate retardata de a bastardiza propriile nume traducandu-le gresit in engleza(si ca si cand acest lucru nu ar fi indeajuns) adaugand apoi si niste sufixe precum"tza", "tz" iar in final ca o conventie parca, incalcarea regulilor gramaticale a limbii romane in fiecare propozitie scrisa pe net.
Oare dupa ce ai site-uri precum hi5 pe care te poti desfasura sa te vada tot poporul cat de tare arati tu cu parul gelat si lantul de aur al tatalui tau scos afara peste maieul, gen plasa de pescuit, pe care il porti, ce poate urma? De vazut te vad pitipoancele cat esti de barbat bine insa om fiind ajungi sa vrei sa iti satisfaci si tu nevoile intelectuale(pe care le avem cu totii insa pe care le percepem extrem de diferit) asa ca urmatorul pas este sa te uiti la procesul etapei si sa blogezi si tu pentru inceput despre singurul lucru de interes social cu care esti familiarizat, scena fotbalului din Romania. SI pentru ca sunt mii de oameni tot atat de inculti ca tine daca nu mai rau, blogul tau este un mare hit si in scurt timp incepi sa mai tragi ocazional cu ochiu' si la buletinul de stiri de la ora 8 prinzand din zbor 1-2 cuvinte de 5 silabe pe care le folosesti gresit in blogul tau a2a zi. SI in incercarea de a arata hoardelor de fani ca tu nu cunosti doar fotbal si ca ai putea bloga si despre altceva cum ar fi politica.
Si uite asa dragii mosului lipsa de cultura a dat nastere in aceasta frumoasa tara la pagini de hi5 infinit mai gretoase decat filmele low buget facute de Uwe Boll si incet incet blogurilor ce gem de cocalarisme la nivel gramatical.
Data viitoare cand va ganditi sa mai blogati va rog sa tineti minte ca drama din vietile voastre seci NU intereseaza pe nimeni, tara asta NU este de cacat iar viata este un mister si NU o problema ce trebuie rezolvata.

No comments:

Post a Comment