Monday, July 20, 2009

diferenta dintre a fi patronul dolarilor verzi si a fi un antreprenor

Pentru a clarifica odata si pentru totdeauna lucrurile: acesta NU este un blog, acesta se vrea a fi un MANIFEST impotriva lipsei de cultura si a tuturor implicatilor pe care aceasta o are in viata sociala si culturala a acestei frumoase tari.
Nu imi pasa daca vorbesc ca un televizor intr-un bar si nici daca va place sau nu ce am de spus. Nu vreau sa sun intr-un fel anume si nici nu scriu incercand sa schimb lumea cu cele cateva cuvinte pe care le arunc pe aceasta pagina.

Acestea fiind spuse, revin la subiectul acestei postari - antreprenoriatul. De curand am participat la o conferinta de antreprenoriat unde invitati au fost cateva nume ce atarna greu in antreprenoriatul din Romania. Invitatii au avut de spus o multime de lucruri interesante, participantii au pus o multime de intrebari prin care isi demonstrau lipsa de cunostinte in antreprenoriat, economie, marketing, etc. - in fine, a fost deosebit de interactiv.
Din punctul meu de vedere cel mai interesant subiect discutat a fost " Cine este antreprenorul?". Unii din participantii la conferinta au afirmat ca antreprenorul este omul descurcaret care merge in Spania cateva saptamani la cules de ceasuri si portofele si apoi se intoarce in tara si deschide o casa de schimb valutar undeva in zona garii, ca doar e vad; altii spuneau ca antreprenorii sunt oamenii care fac si ei rost de niste banuti si apoi deschid un business de viitor(de exemplu un fast food cu specific grecesc si cu multe saorme este aparent o super idee deoarece oamenii vor avea mereu nevoie sa manance!) - cred ca nu mai trebuie sa fac nici un comentariu la adresa valorii ideilor si nici a majoritatii intelectelor ce participau la acea conferinta. In fine, dupa ce s-au spus o multime de ineptii, unul din invitati a luat cuvantul si a inceput sa vorbeasca despre antreprenori. Cine este antreprenorul? - (si ca sa raspund la intrebare asa cum am invatat la scoala, adica incepand cu a2a jumatate a intrebarii)- Antreprenorul este persoana care creaza valoare in societate, este omul care gaseste solutii acolo unde nimeni nu le vede, este motorul economiei chiar si evolutia societatii este direct proportionala cu succesul antreprenorului.
Un antreprenor are vaste cunostinte in economie, vanzari, management, in relationarea cu factorul uman si are ca scop primordial crearea de valori.
Cred ca ne-am gandit cu totii macar o data in viata sa ne deschidem o afacere si cred ca nu ar fi gresit sa presupun nici faptul ca aproape toti ne dorim sa fim proprii sefi, sa ne fie bine, sa fim apreciati, sa facem multi bani si mai ales sa contam.
Toata lumea vrea faima si bani si asta intr-un timp cat mai scurt posibil; nu conteaza nici macar prin ce mijloace scopurile ajung sa fie atinse, tot ce conteaza este sa se faca gramezi de bani peste noapte pentru a ne putea etala siluetele in masine de zeci de mii de euro pe care ne ia cateva saptamani bune sa invatam sa le parcam fara a ocupa 3 locuri de parcare si pe care unii nu invata sa le conduca poate niciodata.
Oare nu ar trebui sa incercam noi toti sa fim antreprenori si nu "patronii dolarilor verzi"? Daca tot vrem sa contam si sa fim parte la ceva, oare nu ar trebui sa cream valori in loc de a le distruge ? Nu ar fi oare indicat sa facem asta in loc de a da un tun ce ne pastreaza in anonimat fortandu-ne sa mai dam inca unul si inca unul pana cand intr-o zi iesim din anonimat insa asta numai pentru a intra direct in dosarele politiei?
Oare daca am avea niste angajati bine platiti acestia si-ar mai risca locul de munca furandu-ne? Daca angajatii ar trai intr-un climat economic de siguranta, oare clientii care ar interactiona cu ei nu ar fi mai bine serviti si deci noi nu am avea mai mult de castigat?
Este oare atat de greu sa vedem un business pe termen lung in loc de a cauta sa jupuim de bani cati mai multi oameni pana cand ulciorul sa se sparga si sa nu mai mearga la apa?
Oare de ce daca cu totii avem de ales intre a fi un antreprenor sau a fi patronul dolarilor verzi,numai 1 din 10 start-up-uri raman in picioare dupa primii 2 ani? Raspunsul este simplu: a fi antreprenor inseamna a fi creativ,a avea rabdare, a fi calculat si mai ales inseamna sa-ti asumi responsabilitati! pe cand a fi patronul dolarilor verzi nu inseamn altceva decat sa deschizi un club undeva intr-un fost cinematograf cu niste bani facuti de pe urma unei case de schimb valutar deschisa in gara.
Daca toata lumea vrea sa se imbogateasca peste noapte atunci nimeni nu creaza valori, daca nimeni nu creaza valori societatea nu evolueaza, daca societatea nu evolueaza atunci nimeni nu se imbogateste si deci nimeni nu are bani sa cumpere nici macar valorile create de altii din alte societati; cel mai trist lucru este ca daca celelalte societati creaza valori in timp ce noi nu cream nimic si nici nu ni le insusim pe ale lor pentru ca suntem limitati pe plan financiar si pe plan psihologico-social atunci societatea noastra ramane in urma atat de mult fata de celelalte societati incat pe viitor vom fi incapabili sa cream valori.

In concluzie, lasati blogurile, puneti mana pe carti, luptati-va sa cunoasteti pentru ca mai apoi sa puteti crea valori caci aceasta este singura modalitate prin care cineva va ajunge sa stie ceva de voi ori de societatea in care traiti si numai asa o sa putem scapa de toti gealatii cu lanturi de aur groase de 2 degete care va platesc prietenii ori rudele cu salarii de 2 bani siaceasta este singura noastra sansa de a trimite acasa marile companii care isi deschid filiale la noi in tara pentru ca suntem o mana de lucru ieftina si pentru a practica o politica economica de falimentare a micilor intreprinzatorii, putinii antreprenori care exista in momentul de fata, spre a face ulterior monopol pe piata si spre a va hrani visele si sperantele cu castiguri mediocre venite din cartonase ce le primiti la fiecare 50ron cheltuiti la ei in unitate.
Creati valori sau macar nu fiti "patronul dolarilor verzi".

No comments:

Post a Comment